Sportos saláták blogja

Sportos saláták blogja

Úszás, Triatlon, open water swim, swimrun és egyéb baromságok

2020. szeptember 17. - Száguldó Szardínia

Székely deszkások! Szevasztok! 

Na, szóval az elmúlt 6-7 napom "elképesztően"  aktív volt sportolás tekintetében. Igazi rali volt, olyan teljesitményekkel, amik egy 70 éves sportos nagymamának is elismerésre méltó lenne. Voltam 3 szor úszni, 3 szor futni, ez a nem semmi.  Nem tudom meddig fogom komolyan gondolni az eltkéltséget és tervet, de kitaláltam, hogy megprobálkozom a lehetetlennel: megtanulok gyorsban úszni. Igazából félig már sikerült, mert elméletben már profi vagyok! Ennyi youtube video láttán már talán felismerem, hogy valaki teljesen bénán úszik vagy "ki tudja, talán jól".  Úszásaim helyszine a Duna Aréna. Hála a munkahelyem rugalmasságának, megtehetem, hogy ha épp nincs "callom", akkor kiruccanjak úszni a darénába, 800 forint, tisztára poén. Tényleg nem sokkal több mint egy kiruccanás, mert bicajjal kb 10 perc alatt ott vagyok és az úszásom is csak kb 40 perc, szünetekkel együtt. Olyan luxus van ott kérem, hogy vannak üres pályák, azaz egyedül úszok egy hosszban. 50 méteres medencében még nem usztam, mert ott azért olyan még nem volt hogy üres pálya van, mindenhol egyedül úszott valaki és "nem akartam zavarni", na meg kezdetben elég nekem a 25 méteres is. Minden alkalommal egy kilométert úsztam és végig gyorsban szinte. Próbálok beiktatni "drilleket", azaz rásegitő gyakorlatokat, amik az úszás egyes szakaszainak mikéntjére vezetnek be. Persze, ami legnehezebben megy, az a levegővétel. Lehet a gerincferdulésem se segit, mert egyik oldalon viszonylag könnyü és kényelmes levegőt vennem, de a másikon már kevésbé. Mindenesetre határozottan jobban megy már a harmadik alkalommal is az úszás, ami biztató. Persze azt nem tudom, hogy mikor fogok eljutni oda, hogy legalább fele annyira könnyedén ússzak gyorsban, mint mellben, de azt azért már látom, hogy a triatlon sprint távja (750 métert) nincs elérhetetlen távolságban. Még nincs semmilyen összehasonlitási alapom magammal szemben se, de ma próbaképp úsztam 100 métert mellben és 100 méter gyorsat, mind a kettőt olyan nagymamás tempóban próbálva, azaz olyanban,  mintha gyalog sétálnék szépen nézegetve. Mell az 3 perc lett, gyors az 2:30, azaz határozattan gyorsabb vagyok gyorsban, viszont azt baromira nem nagymama tempónak észlelem az oxigén hiányom miatt.  Meg persze nagyon lassú vagyok de pont ez a bajom, hogy mig mellben tudok lassan nyugisan uszni, gyorsban még nem annyira. Na de a lényeg!

Mivel mai napig nem találtam magamnak izgalmasabb sportot az endurance baromságoknál, ezért kitaláltam, hogy megpróbálom ezt a vonalat izgalmasabbá tenni és új motivációkat gyüjteni. Kinéztem magamnak egy decás országúti biciklit, ami nem az a klasszikus országúti forma. Sok újdonság van a biciklizés terén, amiről az elmúlt 10-15 évben lemaradtam. Új kategoria lett a "gravel" illetve akár "országúti endurance" bicikli. Országúti kormányos cajgákról van szó, ugyanúgy 622es gyors kerekekkel viszont nem a csúcsteljesitményre hivatottak, hanem inkább egy jobb fajta, sportosabb túrakerékpárok ezek, nem olyan pocakos apukás tipusu mint a trekking. Szélesebb kerekek is beleférnek, akár terepre is lehet velük menni, de mégse cyclocross. Gravel és endurance között is van különbség, de azt még nem deritettem ki micsoda és nem is érdekel

 

Szóval országúti bicó ez igazából, jó lenne egy ilyet beszerezni. Jofogas deal folyamatban, fingers crossed. És ha meglesz akkor már tényleg akár el lehetne indulni vele egy rövidebb triatlon versenyen. Remélem csatlatkoztok ti is, ugye? Legalább te, partner? Marci bácsival is újra összemelegedhetek, mert ö is jön valószinüleg.

Na de ez nem minden! Ausztriában képzeljétek nem csak a túrázás, hegymászás, sielés és társai vannak jelen mint outdoor sportok, hanem az "open water swimming" is, azaz tartanak versenyeket, eseményeket az osztrák alpesi tavakban is. Nem is feltétlen hideg vizes mind, a Worthersee pealdaul 25 fokra is felmelegszik (lenti kép), a verseny oldala szerint.  1-2 kilometeres távtól 15-20 kmig terjednek a távok (vagy gondolom vannak még extrémebbek nyilván). Jó, mi? Én ott uszikálok, Rozi meg nyomja a krémest a parton. Azért krémes, mert Bledi tónál is tartanak ilyen versenyt. Elég facebook gyanus lenne! Valahogy mindig jobban vonzott a "gear" meg a "gear talk", mint maga az esemény, hiszen az gagyi, nem? Vagy nem? Jó, akkor ez hülyeség. Mindegy, szóval lehetne százezreket költeni wetsuitokra, hogy a 15 fokos vizben uszhassak.

 

Na, de ezzel még mindig nincs vége! 2000 es években indult el minden igaz Svédországból a swimrun! Adja magát, hogy ez valami triatlon féle lehet a bicikli nélkül, de van egy kis csavar benne. Ugyanis itt Úszás-futás-uszás-futás a versenyszám, azaz többször váltják ezt a két uncsi sportot. Mivel mindkettő sportágban szar vagyok, adná magát hogy kiprobáljam. Ausztriában természetesen ilyet is rendeznek, szóval sok akadálya nem lenne egy ilyenen indulni.  

Most már csak azt kell kitalálnom, hogy a fog implantációim meg aranyeres beavatkozásaim mellett hogy jut lehetőségem készülni ilyenekre. De ez már a legkisebb gond. Vagy legnagyobb

 

A bejegyzés trackback címe:

https://8proba.blog.hu/api/trackback/id/tr2416204828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nem nagy kunszt 2020.09.17. 18:17:20

Sajnos, tudok még akadályozó tényezőket, s most nem elsősorban magamra gondolok (mert én lennék az utolsó, aki a céljaid és közéd áll :P), hanem az infrastrukturális dolgokra, miszerint - hol a fenében fogjuk tárolni a biciklidet, wetsuitodat és az összes többi gearedet, mikor már a mostaniak miatt is költöznünk kéne. S most ne gyere nekem az Emőd utcával... :D Puszi!

8proba_Kati 2020.09.18. 09:53:08

Na, akkor triatlon? Hajrá! :) Majd megyünk drukkolni. Többet nem nagyon ígérhetek. :)
Úszásban lehet olyan, hogy én felfekszek egy gumimatracra és te húzol?

8proba_Viktor 2020.09.18. 10:25:06

Szia Laci, a triatlonba idővel én is beszállnék, de jelenlegi achilles gondjaim miatt inkább váltóban, ill. edzés jelleggel a kerékpározásban.
Faszák ezek a bringák, és amit tudnak ahhoz képest nem is vészes az áruk. Gondolom a graveleknél azok amiknek a kormánya magasabbra van állítva hegyi pályákra vannak belőve és városban meg ledönti az ember?
Az úszás céljaidhoz szurkolok hogy sikerüljön.

Száguldó Szardínia 2020.09.18. 12:24:26

Itt egy rövid leiras hogy mi az a gravel:
www.mozgasvilag.hu/kerekpar/hirek/mi-az-a-gravel-bike

De amit kinéztem az elvielg sima országúti kategoria, csak kicsit kényelmesebb geometrival. De eladta a köcsög másnak, pedig úgy volt hogy ma délután megyek érte. Újonnan 220 rugó lenne, azért ahhoz nagyobb lelkesedés kéne, hogy vegyek egyet.
süti beállítások módosítása