Sportos saláták blogja

Sportos saláták blogja

BHKCS!

2022. január 09. - 8proba_Kati

- BHKCS! - szoktuk kiabálni csatakiáltásként kb. december közepétől január első hétvégéjéig! Jobban mondva, régebben még azt kiabáltuk, hogy BHTCS, de amióta a lányok is csatlakoztak ehhez a bolondériához, azóta a T-t K-ra cseréltük.

A Budai-hegység közeli csúcsai nevű éjszakai teljesítménytúráról beszélek, a Budai-hegység távoli csúcsai nevű túra kistestvéréről (aminek van egy nagytestvére is MÉG távolabbi csúcsai néven).

Minden év január első hétvégéjén megrendezésre kerül a Budai-hegységben ez az éjszakai túra. Nagykovácsiból indul, oda is érkezik vissza, és a szokásos túrákhoz képest több szempontból is különleges. Eleve tél közepén van, és éjszaka, szóval a sötétség, az időjárás (hideg) és a terepviszonyok (hó és jég) már eleve extra kalandokat ígérnek. Emellett az is izgalmassá teszi, hogy az általában megszokott teljesítménytúrákhoz képest itt nincs előre kijelölve az útvonal, hanem a hegycsúcsokat adják meg, amelyeket érinteni kell, de a sorrendet és a megközelítés módját nem határozzák meg. A BHKCS, tehát a Budai-hegység közeli csúcsai esetében 3 pont van megadva, amelyeket a rajtban tud csak meg az ember, és indulás előtt ott kell térkép segítségével kimatekozni az optimálisnak tűnő útvonalat. Erre 7 órás szintidőt adnak és kb. 15-20 km szokott lenni a bejárása, persze ha nem kavar el az ember. A BHTCS esetében 9 csúcsot kell bejárni, amiből hatot előre megadnak, de a maradék hármat szintén csak a rajtban lehet megismerni. Ez kb. 35-40 km-re jön ki és 10 óra van rá. A még távolabbi csúcsok esetében pedig 12 -13 pont van, de ez Petra szavaival élve már tényleg csak szakembereknek ajánlott. :)

Anno, amikor még a gyerekek nem társultak, tettünk tesómmal próbálkozást a BHTCS távon, ami csak részben alakult a terveink szerint. Utána a BHKCS-n indultunk, ha jól emlékszem T.Marcival és Tamással. Majd 2 éve már társult Bori és Laura is, és velük is ügyesen behúztuk a távot, amihez az is kellett, hogy akkor Tamás és Tamás fia-Marci is indultak a túrán, biztosítva a lányok folyamatos jókedvét.

Idén Tamásék társaságát sajnos nem élvezhettük, kiegészültünk viszont Petrával és így öten kerekedtünk fel a útra (Laci, Bori, Petra, Laura és én). Most hó nem adódott, de hideg azért igen, kb. -5 fok lehetett a túra során. Valamivel este 6 előtt rajtoltunk el a Nagykovácsi iskola épületéből, miután Laci kijelölte az útvonalunkat a megkapott hegycsúcsok alapján (Nagy-Kopasz, Kecske-hát és Kerek-hegy.)

Igazából tök jól mentünk. A lányok majdnem a végéig nem is panaszkodtak, az utat se rontottuk el, jól haladtunk. A vége felé azért már mindenki várta a célba érést és tényleg kellemesen elfáradva érkeztünk vissza Nagykovácsiba. Hát, le a kalappal a lányok előtt, de tényleg! 21 km lett a bejárt útvonalunk, amit kb. 6 óra alatt nyomtunk le. Mára azért nem tervezünk erősebb sportprogramot a lányoknak, de gondolom, hamarosan újra felépül a lelkesedés, és decemberben már újra hallatszik majd a csatakiáltás, hogy: BHKCS!

Rajtolás

20220108_171304.jpg

Frisstíés

20220108_203154_1.jpg

Tájolás

20220108_194841.jpg

Frissítés

20220108_203227.jpg

Célba érkezés

20220108_234757.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://8proba.blog.hu/api/trackback/id/tr116807882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása